7 Powodów, dla których warto wybrać Ilex Guayusa


7 powodów, dla których warto wybrać Ilex Guayusa

Ostrokrzew gujański to roślina pochodząca z Ekwadoru. Tak jak jego krewny Yerba Mate, zawiera w swoich liściach kofeinę. Napar z liści guayusy tradycyjnie pity był przez Indian z plemienia Kichawa.

Dlaczego powinniśmy go używać? Oto siedem powodów.

1. Najwyższej jakości kofeina

Kofeina zawarta w suszonych liściach guayusy nie powoduje fizycznych niedogodności, które możemy odczuwać po wypiciu kawy. Ożywienie, specyficzne odczucie odprężenia oraz większa intensywność i jakość myślenia sprawia, że napar idealnie nadaje się do picia podczas pracy umysłowej. Susz może zawierać nawet 5% czystej kofeiny, co czyni go numerem jeden na świecie pod tym względem.

2. Działanie antydepresyjne

Guayusa posiada w swoim składzie inhibitory monoaminooksydazy, które w medycynie wykorzystywane są do leczenia depresji oraz zaburzeń lękowych. Subtelne działanie antydepresyjne i przeciwlękowe pozwoli osiągnąć stan głębokiego odprężenia. Na tym polu Ilex Guayusa wypada o wiele lepiej niż jego krewniak – Yerba Mate.

3. Niesamowita ilość antyoksydantów

Guayusa zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody goji, co plasuje ją w czołówce produktów spożywczych bogatych w antyoksydanty . Spowalniają one proces starzenia organizmu, przeciwdziałają otyłości, cukrzycy oraz depresji. W dzisiejszych czasach bardzo warto dbać o blokowanie stresu oksydacyjnego. Ogrom chorób cywilizacyjnych przeraża, więc warto sięgnąć po tę niesamowitą roślinę.

4. Świadome sny

Susz ostrokrzewu gujańskiego może wprowadzać w stan „świadomych snów”, gdzie własnoręcznie piszemy scenariusze snów i świadomie w nich działamy. Anegdotą jest historia, w której indiańscy szamani zamieszkujący okolice Andów Ekwadorskich używali wywaru Ilex Guayusy do wchodzenia na wyższy stopień duchowiści. Wywar pozwalał im na okiełznanie umiejętności przewidywania.

5. Witaminy

Guayusa zawiera w swoim składzie witaminę A, witaminy B1, B2, B3, B5, wapń, żelazo, magnez, selen, sód, potas oraz cynk. Jest to wielka bomba witaminowa, która pomoże w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

6. Wspomaga odchudzanie

Zawarte w roślinie związki chemiczne hamują apetyt. Wyraźna redukcja apetytu przyczyni się do zaprzestania podjadania, ponadto roślina może powodować zmniejszanie się komórek tłuszczowych.

7. Łatwe przygotowanie

Pokruszone lub sproszkowane liście należy wsypać do niewielkiego garnka i zalać wodą (250ml na 1 szklankę). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-10 minut na małym ogniu. Napar można przecedzić bądź poczekać aż części stałe opadną na dno. Sproszkowaną guayusę można również zalać wrzątkiem, poczekać kilka minut i odcedzić.

Najwyżej jakości Ilex Guayusa z Ekwadoru możecie nabyć tutaj.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *